Elke ondernemer heeft z’n eigen verhaal. Ik (Ralph) heb in 2018 mijn eigen ondernemersverhaal op laten tekenen. Ook heb ik andere ondernemers hun verhaal laten vertellen. Het resultaat is het boek “Langs de afgrond – lessons learned van een ondernemer”.

Het is een persoonlijk en kwetsbaar verhaal om te delen. Maar ik heb dit boek geschreven juist omdat er al zo veel boeken bestaan over hoe je succes bereikt, met tips, tricks en stappenplannen. Ik geloof daar niet zo in. Succes heeft voor een heel groot deel te maken met wie jij als persoon bent en wat voor ondernemer dat jou maakt. Veelal hoor je alleen de succesverhalen. Joop van den Ende, Steve Jobs, Walt Disney, Richard Branson: ze zijn allemaal ook een keer failliet gegaan, maar dat weet bijna niemand. Mijn boek is een oproep aan andere ondernemers om het echte verhaal te vertellen. Vertel eens over de weg ernaartoe, in plaats van alleen maar over het einddoel dat succes lijkt te zijn. Op die manier wil ik het taboe doorbreken rondom falen in de ondernemerswereld. Het gaat niet altijd alleen maar goed. En van fouten leren mensen denk ik nog meer dan van successen.

De ondernemersreizen geven mij de mogelijkheid om datgene te doen waar ik enorm gepassioneerd van ben: ondernemers verbinden, coachen en laten groeien.

Mijn compagnon Rogier en ik vormen een ijzersterk team: ik vanuit mijn ondernemersachtergrond en Rogier met zijn organisatietalent. Hij organiseert en faciliteert de reizen. Van vliegtickets tot excursies en van boottochtjes tot restaurants. Hij is onze reisleider en chauffeur. Daarnaast gaat ook mijn vrouw Kristel vaak mee. Zij heeft vanuit haar achtergrond in training en coaching een belangrijke bijdrage geleverd bij het samenstellen van het inhoudelijke programma. Bovendien is ze een geweldige gastvrouw en serveert ze een heerlijke lunch!

Leren van elkaar en ‘lessons learned’ delen, daar draait het om bij onze ondernemersreizen. Waar sta je nu, waar ben je goed in en waar wil je naartoe?  Wie wil je zijn als mens en ondernemer? Belangrijke vragen om regelmatig bij stil te staan. Om in metaforen te spreken: af en toe moet je de zeilen bijstellen om koers te houden.

Ga je mee?